Elämäntapamuutokset- Painonhallintaa lempeästi

Vuosi 2021 on lähtenyt reippaasti jo käyntiin, tammikuu tuntuu rauhallisuudellaan jakavan kokemuksia. Toiset ovat tarmoa täynnä ja uusia tuulia odotellen. Toiset taas tarvitsevat yksinäisyyttä ja lepoa.

Itse olen sekä-että tyyppi. Enemmän tämän vuoden alku on mennyt akkujen latailun ja tulevan vuoden ihmettelyn merkeissä. Päivät ovat ilokseni pidentyneet ja lumi tuonut ihanasti valoa.

Uudenvuoden lupaukset kuuluvat monien ihmisten perinteisiin.

Painonhallintaan liittyvät lupaukset ovat ehkä yleisimpiä. Tänä vuonna aloitan dieetin ja laihdutan, tänä vuonna aloitan urheiluharrastuksen. Tipattoman tai jonkin muun terveyttä edistävän asian.

Minun näkemykseni painonhallinnan haasteista on, että ne eivät suinkaan ole niin yksinkertaisia mitä voisi ajatella!

Kaikki me olemme kuulleet fraasit – Syö vähemmän, liiku enemmän. Tai ”Ota itseäsi niskasta kiinni ja laihduta”. Kitudieetit ja pussikeittokuurit ovat saattaneet jo olla kokeilussa. Eikä ehkä kovin pysyvin tuloksin.

Tätä(kin) asiaa pitää lähestyä kysymyksillä miksi ja mitä siellä on taustalla. Mietitään muutamia esimerkkejä.

  • Ruoka-rakkaus. Meitä on voitu lapsena rakastaa ruoalla joka ei palvele kehomme todellisia tarpeita. Äiti on ehkä leiponut höyryävän herkullista voisilmäpullaa, tai isä tuonut töistä kotiin tullessaan suklaapatukan. Tarvitsemme kaikki valtavasti rakkautta, eniten itseämme kohtaan. Haemmeko rakkautta joistain tietyistä ruoka-aineista?
  • Kuormittavat elämäntilanteet ja stressi. Ruuhka-vuodet, pikkulapsi-arki, elämän konflikti-tilanteet. Työtaakkaa. Traumakokemuksia. Mitä kaikkea mahtuukaan ihmiselämään. Energiat saattavat olla vähissä. Haemmeko laina-energiaa jostain, mikä ei annakaan todellista jaksamista elämäämme? Myös ylipaino itsessään on aina stressitila keholle.
  • Perimä, geenit, uskomukset. Tiedetään jo, että kannamme harteillamme neljän menneen sukupolven asioita. Vaikutamme valinnoillamme neljään seuraavaan. Me saatamme myös kantaa tiettyjä ruokaan ja ruokailuun liittyviä uskomuksia. Esimerkiksi peruna ja leipä ovat pitäneet meidän isovanhempamme elossa vuosisatojakin. Mutta nyt emme enää elä pula-aikaa, ja saatamme syödä liikaa hiilihydraatteja arjessamme. Ruoka-aineiden sisältö ja liikkumistottumukset ovat muuttuneet merkittävästi. Myös ajatukset kuten ”Minä nyt vain olen raskasta tekoa tai pullukkainen”- saattaa olla uskomuksia jota sinulle on sanottu. Haitalliset uskomukset saa aina purettua, ja luotua uusia parempia ajatuksia tilalle.

Paino on meille hyvin henkilökohtainen asia. Jopa arka ja ehkä myös häpeällinen. Luonnollisesti myös kehomme tila luo meille tunteita.

Itse työssäni lähestyn terveyden haasteita lempeästi. Miksi on tärkeää pohtia miten tähän tilanteeseen on tultu? Pitää tulla ymmärrys miksi jokin asia pitää muuttaa. Myös ”laukaisumekanismi” on tärkeä asia havainnoida, jumiutumatta siihen. Miten rakastaa itseäni tai purkaa stressiä muilla keinoin. Päästää vanhoista huonoista tavoista irti, omaksua uusia parempia tilalle.

Me ihmiset pärjäämme tahdonvoimalla noin kaksi viikkoa. Jos motivaatio ei tule sydämen kautta, saatamme menettää mielenkiintomme ja luovuttaa. Palata entiseen.

Menneitä ei kannata jäädä murhettumaan pidemmäksi aikaa, vaan suunnata katse tulevaan. Luodaan realistisia tavoitteita, pohditaan keinoja tehdä ne todeksi.

Mitä ovat sinun tavoitteesi? Kaikki on mahdollista! Sinä pystyt!

Mitä jos lupaisit rakastaa ja arvostaa itseäsi enemmän?

Kun löydämme sisäisen hyväksynnän painonhallinnan pulmiin, kehitämme tavoitteet ja omaksumme keinot arkeemme, loppu lutviutuu itsellään.

Itse olen perehtynyt Mindful Eating- Tietoiseen syömiseen. Ja pidän sen lempeästä, ihmislähtöisestä näkökulmasta. Myös tieteelliseltä näkökulmalta katsottuna ruoansulatuksen ja aineenvaihdunnan aktivoituminen, sekä niiden merkitys painonhallintaan on kiistaton.

Kuva- Jennica Vesola

Meidän kehomme ovat viisaita, armollisia ja taipuvaisia. Meissä on mieletön voima, kunhan valjastamme itsemme täyteen kukoistukseen. Millaisen elämän matkan toivot itsellesi?

Jos mielikuvittelet kehosi vieressäsi olevaan tuoliin, mitä se sinulle haluaisi kertoa?

Lämpöisin terveisin

Jennica

Ps. Verkkomateriaalini Painonhallintaa- Lempeästi myynnissä nyt

https://www.campwire.com/buy_flexible/8b44cb06-8faf-47c9-9889-6e6d30c26b83

Materiaali sisältää

  • Mindful Eating-tietoinen syöminen painonhallinnan päälinjauksena.
  • Kokonaisvaltaisesti laadukkaan ruokavalion perusteita, kuten arjen aterioiden koostaminen, olet mitä imeytät, verensokeri tasaiseksi, tärkeät rasvat, aminohapot, sisäinen kosteutus.
  • Rakasta itseäsi, rakasta ruokaasi!
  • Ostoslista uuden elämän alkuun.
  • Painonhallinnan tueksi hengitysharjoituksia, autofagian- sekä vagus-hermon aktivointia.

Materiaali on ostohetkestä lähtien heti käytettävissäsi 90 päivän ajan, joten sinulla on runsaasti aikaa perehtyä materiaaliin <3