Suomessa meillä on neljä vuodenaikaa, vaikka täällä etelässä tuntuukin olevan välillä vain kolme. Kevät, kesä ja syksy. Marraskuu luetaan ainakin omassa kalenterissa talvikuukausiin. Marraskuu on myös vuoden pimein kuukausi, ja monet saattavat kokea sen erityisen raskaana. Toisille taas pimeys luo turvaa ja on mukava käpertyä itseensä.
Ihmiskeho muovautuu tehokkaasti vuodenaikojen mukaan. Ajatelkaapa kuinka hienoa! Talvella saattaa olla pakkasta -30 ja kesällä hellettä +30. Ja me porskutamme menemään. Ollaan hei aikas upeita tyyppejä!
Myös luonto muovautuu kauniisti vuodenaikojen mukaan. Jokaiselle kuukaudelle on olemassa tietyt merkkinsä luonnossa. Ruokavalioon sopivilla raaka-aineilla oma satokautensa.
Näiden mukaan on hyvä sovittaa omaa elämäänsä. Talvella syödään lämmittävää, hyvin sulavaa ruokaa ruokaa. Kuten haudutettuja pataruokia, lämpöisiä kastikkeita, keittoja ja liemiä. Talvella on kylmä, aineenvaihdunta hidastuu. Kehomme kaipaa lämpöä ja rauhaa.
Lämmittäviä ruokia ovat esimerkiksi eläinperäinen ruoka kuten liha ja kypsennetty kala, sipuli, valkosipuli, kaura, inkivääri, ja juurekset. Pavut, linssit, pähkinät ja täysjyvätuotteet sopivat mainiosti talven sesonkiruokailuun.
Pitkä haudutus lisää lämmittävää vaikutusta! Mausteinen ruoka tuo ihanasti lämpöisyyttä ruoan tai juoman mukana kehoon. Lisää ruokiin chiliä, inkivääriä, kurkumaa, sahramia, korianteria, mustapippuria ja anista. Lämpimiin juomiin kanelia ja kardemummaa. Kuppi luomuteetä sopii kaikkiin hetkiin. Väreillä on myös merkitystä, oranssi, keltainen ja punainen energisoivat kaikin aistein.
Voidaan ajatella, että vuoden pimein aikakausi on myös rauhoittumisen ja itsetutkiskelun aikaa. Sinulla on pimeän tuoma lupa laittaa jalkaasi lämpöiset tillukkaat, mukavat pehmoiset vaatteet, nukkua makeasti. Ottaa vaikka päiväunia. Nauttia herkullisia, kehoasi helliviä ja lämmittäviä ruokia. Ota aikaa itsellesi. Jos koet pimeään vuodenaikaan liittyviä epämukavia ajatuksia, kuvittele, että tämä aikakausi on sinulle yhtä tärkeää kuin pimeässä itävän siemen taival aikuiseksi kasviksi.
Monille sopii pimeimpään aikaan kevennetty liikunta. Ulkona kävely on tehokasta, lämmittävää ja lisää hapenottokykyä. Venyttely ja jooga ovat ihan huippua kehonharjoitusta. Tiesitkö, että joogan tärkein asana on loppurentoutus! Eli muista rentoutua ja palautua elämän kiireistä.
Avantouinti tai ehkä oikeimmin nyt ilman jäätä – kylmävesiuinti on tehokas verenkierron buustaaja. Yksi omista suosikkiasioistani elämässä on kylmävesiuinnin ja saunomisen jälkeinen olotila. Kun saa lämpimät vaatteet ja keho väreilee kauttaaltaan ihanaa lämpöisyyttä.
Olet varmaan kuullut vanhemmiltasi lauseen -Pipo päähän ja kaulahuivi kaulaan! Tämä ei ole aivan tuulesta temmattua. Jos mietitään kehomme meridiaani pisteitä, juuri niskan ja kaulan alueella on runsaasti kylmän arkoja ”tuulen pisteitä” jotka eivät kylmästä tykkää. Joskus ne vanhemmat ”vanhan kansan puheineen” ovat todellakin oikeassa!
Pysähdy hetkiin, yritä löytää kiitollisuus ja hyvä vaikka olisi pimeää ja myrskyisää. Olen itse bongannut poikkeuksellisen paljon sateenkaaria. Niiden päässä on aina aarre eikös?
Nautinnollisia pimeitä muttei synkkiä päiviä.
Lämpöisin sydämin
Jennica