Suolisto-terveyden perusta

Nykypäivänä varmaan jokainen on kuullut suoliston merkityksestä kokonaisvaltaiseen terveyteen. Tiede tietää jo melkoisesti suoliston epätasapainotilojen vaikutuksista erilaisiin kroonisiin sairauksiin, ihosairauksiin (kerron kohta oman kokemukseni), allergioihin, jopa mielenterveyden haasteisiin sekä yleisesti mielialaan. Suolisto-aivo akseli on kiistaton ja suuresti tutkittu. Suuri osa ihmisistä tunnistaa omassa elämässään erilaisia vatsavaivoja, ummetusta, ripulia, turvotusta. Aivosumua, energiavajeita, painonhallinnan pulmia. Jotka ovat seurausta juurikin näistä epätasapainotiloista.

Mitä se sitten tarkoittaa?

Suolisto on muutakin kuin elimet, vatsalaukku, paksusuoli, ohutsuoli, peräsuoli. Sen toimintaan vaikuttaa lukuisat asiat. Miten koko ruoansulatusjärjestelmä toimii. Lisäksi meillä on mielettömät, ja tuikitarpeelliset bakteerikannat eri kehon osissa. Erityisesti suolistossa niitä on jopa 1,5-2,5 kiloa tuhansia eri bakteerikantoja. Näiden bakteerien tulisi elellä tasapainossa, sulassa sovussa. Mainitsen vielä, että näiden kaverien tarkkaa lukumäärää tai toimintoja ei ole vielä edes pystytty tutkimaan. Mutta, yksinkertaisuudessaan voidaan miettiä kenen kanssa me elelemme. Kenestä kavereistamme huolehdimme ja miten.

Niinkuin ne kuuluisat elämäntavat, niin myös mielemme ja ajatuksemme vaikuttavat suolistoomme. Tämän tietää jo moni, jännittävässä tilanteessa vatsa menee ummelle, tai pitääkin ravata vessassa useammin. Mistä se suolisto tietää mitä mietimme?

Seuraavaksi kerron oman suolisto-tarinani. Lyhyesti. Koska tulossa on viikonloppu ja voisin kirjoittaa omista kokemuksistani romaanin…

Muistan jo lapsena ja nuorena että vatsani ei ollut ”normaali”. Minulla oli lisäksi erityisesti kyynärtaive ihottumaa joka meni ja tuli. Iho oli kuiva, herkkä, ja ihottumia oli mystisesti milloin missäkin. Ala-asteen eräs muisto koulun ruokalasta oli, kun tartuin aterimiin ja paperinohut ihoni repesi käsien päältä verta vuotaviksi haavoiksi.

Nuorena aikuisena ihopulmat hieman paranivat.

Elämän myrskyissä ja ihanien lasteni syntymät olivat aina iholle suunnaton koettelemus. Hormonitoiminnan vaihtelut todellakin vaikuttavat meihin kokonaisvaltaisesti! Puhumattakaan muista suoliston epätasapainotilojen minulle aiheuttamista oireista, kulmakarvat tippuvat, jatkuvat rautavajeet muiden ravinnevajauksien rinnalla yms.yms.

Kuva otettu viitisen vuotta sitten. Ihottuma oli hyvällä mallilla. Hurjimmista aikakausista ei juuri kuvia ole, ja ne eivät ehkä olisi julkaisukelpoisia.

Tuli vuosi 2017, jolloin sanoin että nyt riittää. Rehellisesti, minä tiedän mitä on kipu, tuska ja kärsimys. Mutta tiedän myös, että niin peijjakkaan ärsyttävältä kuin se kuulostaakin, niin omaan terveyteensä pystyy vaikuttamaan.

Kevät 2017

No, mitä sitten tein. Kaikki mahdolliset virheet ja kokeilut mitä ihminen voi keksiä. Epätoivoinen on valmis ihan mihin tahansa. Ensin opiskelin netistä kaiken mitä keksin, bongasin suoliston merkityksen ihon kuntoon. Joka paikassa toitotettiin suolisto sitä ja tätä. Että miten rasittavaa, kertokaa nyt jo koska paranen.

Omatoimikokeilut auttoivat kyllä välillä, pitäen juuri toivonkipinää yllä. Hain opiskelemaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, suoliston ammattilaiseksi. Ravintoterapeutiksi. Lisäksi haalin eri luennoitsijoiden toimesta tietoa, kokemuksia, oppia.

Välillä meni liiankin lujaa ja totaali-hifistelyhommiksi, josta totesin ettei sekään ole hyväksi, jos suolisto on rikki. Ihminen voi todellakin saada vaikka sen oksalaattimyrkytyksen liiallisista terveelliseksi lueteltujen raaka-aineiden käytöstä, jos suoli vuotaa. Eli tärkein oppiläksy, aina suolisto edellä!

Asiat edistyivät. Vuonna 2019 keväällä olin valmis lopettamaan kortisonivoiteiden käytön kokonaan. Syksyllä samana vuonna lopetin ihon ulkoisen voitelun, kasvoja hoidan kyllä kun muistan. Kosmetologin mielestä voisin varmaan olla ahkerampi.

Stressi on ollut voimakkaasti läsnä kanssani kohtu-ajoista saakka. Ja vasta viime vuonna, 2020 kiinnostuin totaalisesti stressin vaikutuksista terveyteen. Suolisto-aivot akseli, muistattekos?

Tämä havainto oli piste iii:n päälle, ja väittämättä alkuunkaan että tiedän kaiken ja osaan. Niin nyt voin jo sanoa että tiedän ja osaan aika paljon!

Nopsat, muokkaamattomat kuvat edellispäivältä.

Miten suolistoa sitten hoidetaan?

Eräällä luennoitsijalla oli aina tapana sanoa, että ensin maaperä, sinne asukkaat ja asukkaille ruokaa. Simppeliä eikös?

Mitä sinä voit konkreettisesti tehdä?

Luovu sokerista ja valkojauhotuotteista. Ne lietsovat tulehdusta elimistössäsi ja avaavat suolistosi tiiviiksi tarkoitettuja liitoksia. Mieti kaikkea elämässäsi sen kautta, mikä on ihmiselle luonnollista. Onko ne kemikaalit, lisä-ja säilöntäaineet sun muut. Tuskin. Ruokaa ja juomaa ajatellen voisi miettiä, että onko raaka-aine elinkaaressaan kasvanut ja kypsynyt auringonvalolla. Elänyt mahdollisimman luonnollisen elämän.

Yksi ”tunnuslauseistani” on Luonto- Luonnonmukaisuus- Luomu.

Mitä se sinun kohdallasi voisi tarkoittaa?

Lisäksi, hoivaa sieluasi kehosi ohella. Me keräämme itseemme valtavasti stressiä, haitallisia uskomuksia, negatiivisuutta, kateutta, kaunaa ja katkeruutta. Ne eivät ole meille hyväksi. Itse aloin paranemaan kunnolla vasta, kun ymmärsin todella päästä käsiksi todelliseen minääni. Ei se huonojen elämänkokemusteni kautta rakennettu vankila enää määrittänyt minua.

Saattaa kuulostaa vieraalle, vaikealle tai jopa ärsyttävälle. Me tuppaamme ärsyyntymään kun jokin asia osuu meitä arkaan paikkaan. Terkuin ex-mielensäpahoittajakuningatar.

Toisaalta voi herätä ajatuksia siitä, mitä haitallista sinä saatat ehkä turhaan kantaa mukanasi? Oli kyseessä sitten tunne, uskomus tai haitallinen ruoka-aine.

Palveleeko se sinua? Voisiko siitä päästää irti?

Tai voi olla että sinulla on kaikki mallillaan, ehkä olet omaa muutosten polkuasi käynyt tai olet luontaisesti elinvoimassasi. Mikä on fantastisen hieno asia!

Omien kokemusteni kautta olen työssäni inspiroitunut ja innokas.

Koska me kaikki ansaitsemme ihan maailman parhaan elämän.

Kaikkia ihmisiä rakastaen ja kunnioittaen.

Jennica