Tunne- ja vuorovaikutustaidot, maailman tärkeimmät taidot

Sain taannoin pyynnön valmistella materiaaleja laadukkaisiin tunne- ja vuorovaikutustaitoihin liittyen. Ja se onkin ollut kartalla tässä lähiaikoina erityisen paljon. Meillehän aina korostuu ne asiat mihin kiinnitämme huomiomme!

Jokainen meistä on takuulla tullut kohdelluksi huonosti. Saanut osakseen huonoa vuorovaikutusta, huonoja tunteita. Ehken käyttäisi edes sanaa huono, koska kaikesta opimme toivottavasti itse jotain. Mikä olisi oikea sana, se ei nyt nouse mieleeni. Ei-niin-laadukas 😀 Ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan.

Eilen tein yrittäjän ammattitutkintoa varten tehtäviä, joista yksi oli nimetä sellaiset asiakaspalvelukokemukset, joista on jäänyt huono fiilis, ja taas ne, joista on jäänyt hyvä mieli.

En jaksanut muistella yksittäisiä kokemuksia mutta kirjasin pääpiirteittäin näin.

Huonot: Ei tervehditä, ei katsota silmiin, puhutaan päälle, ei kuunnella mitä minä yritän sanoa, tiuskiminen, töykeily, näpäyttäminen, alentava puhe. Nouseeko sinulle jo ehkä mieleen tilanteita, joissa olet näitä kokenut?

Hyvät: Ystävällinen tervehdys, aito hymy, katsotaan silmiin, kuunnellaan mitä minulla on sanottavana, iloisuus, huumorintaju hyvällä maulla, empatia kyky (kyky asettua toisen ihmisen asemaan). Näistäkin varmasti nousee ajatuksia? Tilanteita ja toivottavasti myös lähipiirin ihmisiä.

Nämä pätevät kaikkialle elämään. Meidän tapaa toimia ympäröivän maailman kanssa, muovaa arvatenkin lapsuudenkodin perhe, läheiset, koko sukulinjamme tavat, koulumaailma, työilmapiiri, oman henkilökohtaisen elämän kokemukset ja niin edelleen.

Meillä Suomessa on valitettavasti paljon häpeää, vihaa, kaunaa ja katkeruutta. Kaikki ovat varmaan kuulleet sanonnan- Valmis maksamaan satasen, ettei naapuri saa viittäkymppiä. Muista, että nuo luettelemani huonot asiat ovat sinulle tuhat kertaa kuluttavampia ja tekevät hallaa terveydelle kuin vastakkaiset tunteet.

Kaikki saatamme tietää vaikkapa työpaikalta sen tyypin, kenellä on aina huono päivä. Tai sen ihmisen, ketä kadulla vastaan tullessaan alkaa aina kertoa mitkä kaikki asiat ovat huonosti tai miten kaikki muut ihmiset ovat taas tehneet kaiken väärin. (Lukusuositus Idiootit Ympärilläni). Huono käytös muita kohtaan ei ole OK! Sillä voi olla myös sosiaalisesti kohtelias ja hyväkäytöksinen. Ja mitä enemmän sitä harjoittaa, sitä luontaisemmaksi se muuttuu.

Hyvin usein, jos olet ”erilainen kuin muut”, ehkä puheliaampi, iloisempi, nauravaisempi, tai sinulla onkin täysin eri näkemys tai mielipide jostain asiasta – sinua saatetaan katsoa oudosti, ehkä jopa nostetaan vihaa ja arvostelua, painetaan alas. ”Sellainen käytös ei kuulu siihen meidän muottiimme! Siinä täytyy olla jotain vikana siinä sellaisessa ihmisessä. Positiivisuus on plääh.”

Tavallinen arki tuo tullessaan myös konflikteja. Joiden takana on omat totuutemme, uskomuksemme ja elämänhistoriamme. Konflikti-tilanteilta ei aina voi välttyä, asian ydin onkin, miten sinä itse reagoit. Aina voit valita mihin suuntaan konfliktitilanne johtaa. Usein valitettavasti ratkomme konflikteja raivolla, mykkäkoululla ja/tai työntämällä asia/ihminen täysin sivuun. Koska ei ole työkaluja olla ratkaisukeskeinen, on helpompaa ”lakaista ongelmat maton alle”.

Miksi emme salli erilaisuutta? Erilaisia ihmisiä, mielipiteitä, tapoja toimia?

Koska ne nostattavat aina ja ihan jokakerta tunnetiloja meissä itsessämme. Ehkä olemme menneisyydessä kokeneet jotain samankaltaista ja sieltä nousee jokin negatiivinen tunne mikä ei juuri tänä päivänä liity alkuunkaan tähän ihmiseen. Tai haluaisimme kovasti olla itsekin iloisia, reippaita ja nauravaisempia. Pelkäämme, mitä voisimme ollakkaan, jos astuisimme omasta kuplastamme ulos.

Olen todennut, että muuhun maailmaan me emme juurikaan voi vaikuttaa, mutta itseemme me takuulla voimme! Mitä enemmän omassa mielessä ja sielunelämässä myrskyää, sitä enemmän erilaisia konflikteja kokee ulkomaailman ja sen ihmisten kanssa. Kaikilla meillä sattuu ja tapahtuu elämämme matkalla, jotkin asiat piilotamme syvälle sisimpään, koska todelliseen itseemme tutustuminen pelottaa ja sattuu.

Ja huomio, en tiedä yhtään ihmistä ketä on niin täydellinen tunnetaitaja ja vuorovaikuttaja läpi elämän, ettei mitään tarvitsisi ikinä pyytää anteeksi. Anteeksi anto itselle, ja anteeksi pyyntö onkin sitten taas yksi iso, ja tärkeä aihe <3

Tämän olen kokenut myös itse. Lapsuudentraumat, krooninen univaje, elämänkolhut ottivat minut aikanaan myrskyn silmään. Myrskyn takana on aina pelko, pelko jostain. Yleensä siitä kuuluisasta omasta itsestä. Jos kaikki roolit pitäisikin pudottaa, kuka minä olen? Voidaanko minua rakastaa juuri sellaisena kuin olen. Itselleni sotaisaa polkua seurasi uupumus, ei jaksa enää taistella kaikkea ”vastaan”. Tai näin sen koin. Taisteluksi, jatkuvaksi negatiivisten tunnetilojen ryöpyksi. Yleensä nämä negatiivisuudet poimin tehokkaasti itseeni ympäröivästä maailmasta. Koin etten voi valita toisin.

Taistelu omaa itseään on suurin taistelusi.

Onneksi näin kävi! Pääsin syntymään uudelleen! Erityisesti kulunut vuosi on ollut todella opettavainen. Se on opettanut minulle lempeyttä itseäni sekä muita kohtaan. Se on opettanut tunne- ja vuorovaikutustaitojen tärkeyden joka ikisen tapaamamme ihmisen kanssa. Tehnyt minulle siitä ammatin itselleni.

Myös työni opettaa minua joka ikinen päivä. Olen oppinut rauhoittumista, kuuntelemaan, ja keskittymään paremmin. Pitämään parempaa huolta itsestäni. Olen tavannut huikeita ihmisiä, kaikki niin ihanan erilaisia. Ja silti me olemme kaikki samanlaisia. Sitä ei sovi unohtaa.

Pitämällä huolen itsestämme (hyvä uni, puhdas ruoka, ulkoilu, liikunta), tekemällä töitä omien tunne- ja vuorovaikutustaitojen kanssa, tutustumalla todelliseen minäämme, me luomme hyvää ja seesteisen kaunista myös ympärillemme.

Niin se metsä vastaa kuin sinne huudetaan eikös? Mitä ajattelet itsestäsi- heijastuu elämääsi. Hyvä luo hyvää, huono huonoa.

Laadukkaan vuorovaikutustaidon K:t

KESKITY

KUNNIOITA

KYSY

KANNUSTA

KUUNTELE

KEHU

Miltä nämä mielestäsi kuulostavat? Eikö olisi kivaa kohdata toinen ihminen joka noudattaisi kaikkia Kohtia? Jäisi hyvä mieli, eikös? Ollaan avoimia kaikille ihmisille, ihmiseltä toiselle.

Haluatko sinä oppia parempia tunne- ja vuorovaikutustaitoja? Löytää todellisen sinäsi, ja sitä kautta luoda itsellesi seesteisemmän ja hyvällä energialla höystetyn elämän?

Ehkä työpaikallesi tarvittaisiin uudenlaista ilmapiiriä?

Tiedät mistä löydät minut!

Elämänkokemuksella ja ammattitaidolla

Jennica